Vor să facă minutul de 59 de secunde. Care este motivul și cum te va afecta

de: Ozana Mazilu
15 01. 2021

Oamenii de știință iau în considerare să scurteze minutul la 59 de secunde pentru a compensa viteza de deplasare mai rapidă a Pământului.

Unii spun că este posibil să fie scăzut cu cel puțin o „secundă de salt” dintr-un minut, pentru a alinia timpul la rotația reală a Pământului. Alții abordează ideea cu prudență, întrucât secundele mari pot avea efecte secundare nedorite în acele industrii care se bazează pe cronometrarea precisă.

Nu (doar) pandemia de coronavirus te poate face să simți că timpul se mișcă mai repede. Pământul a accelerat și acum se învârte mai repede decât înainte. Un rezultat direct sunt zilele mai scurte, ceea ce poate fi o problemă pe care știința va trebui să o descopere.

Minutul va avea, probabil, 59 de secunde

O idee este să scurtăm minutul la 59 de secunde, cel puțin pentru o „secundă de salt negativă”, astfel încât să ne putem alinia cu rotația reală a Pământului. La urma urmei, lumea a adăugat câteva secunde în plus când era necesar să corectăm ora, astfel încât schimbarea nu ar fi neobișnuită. Cu toate acestea, este mai ușor de spus decât de făcut, deoarece eliminarea unei secunde întregi dintr-un minut ar putea face ravagii în acele domenii care se bazează pe cronometrarea precisă.

În 2012, o singură secundă care a fost adăugată la timp a provocat blocarea serverelor și mai multe site-uri au intrat în colaps. Sistemul de operare Linux și Javascript au văzut, de asemenea, întreruperi. Acest lucru se datorează faptului că computerele țin evidența timpului într-o anumită manieră, iar adăugarea sau scăderea chiar și unei singure secunde ar putea provoca efecte secundare nedorite. Nu doar serverele și calculatoarele personale pot fi afectate de schimbările de timp, ci și orice altceva care este factor în timp.

Cu toate acestea, oamenii de știință spun că este necesară o corecție și, în timp ce minutul de 59 de secunde ar putea avea critici, există suficient timp pentru a decide ce direcție să ia.

Pământul se învârte mai repede

2020 a înregistrat nu mai puțin de 28 de zile care au fost mai rapide decât oricare alte zile de la începutul înregistrării în 1960, potrivit datelor captate de ceasurile atomice. Cea mai scurtă zi înregistrată a fost 19 iulie, cu 1,4602 de milisecunde mai scurtă decât numărul obișnuit de secunde dintr-o zi. Acest lucru s-ar putea să nu sune prea mult, dar cu cât Pământul ajunge să se învârtă mai repede, cu atât mai repede se vor „mișca” și zilele.

Secundele de salt pozitive au fost adăugate cu regularitate în trecut din același motiv, pentru a corecta timpul în raport cu viteza de rotație a Pământului. Dar oamenii de știință nu au trebuit până acum să  elimine câteva secunde din timp pentru a compensa creșterea vitezei.

Alternativa la eliminarea unei secunde întregi dintr-un minut ar putea fi utilizarea ceasurilor atomice foarte precise pentru a ține evidența timpului. Orice s-ar întâmpla, aceasta nu va fi o decizie pripită, având în vedere toate problemele potențiale.

Primul minut sau minutele de 59 de secunde vor fi anunțate cu mult timp în avans, astfel încât tot ceea ce depinde de ora exactă poate fi adaptat în consecință. Conferința Mondială de Radiocomunicații din 2023 va decide cum să mergem înainte cu câteva secunde.